Foder...

...är något som de allra flesta hundägare har en åsikt om. Är det okej med mycket spannmål? Måste hunden äta barf? Vilket foder är egentligen bäst?
 
Själv så vill jag ge torrfoder, men då med högt köttinnehåll som är bra för hunden, allra helst spannmålsfritt. Hos uppfödaren åt Lucky Doggy professional som jag själv inte tycker är ett så bra foder, sen när han kom till oss fick han Royal Canin som jag trodde var bra i.o.m att det är så känt, men när jag läste på mer insåg jag att fodret inte var så bra som jag trodde. Just det fodret innehöll väldigt mycket spannmål. Vi märkte också att Lucky hade sämre andedräkt och bajsade mer.
 
Så vi (främst jag) började kolla runt på nya foder i djuraffärerna och det slutade med att vi bestämde oss för Pure Natural, inte helt spannmålsfritt, men bättre än de andra fodren som vi hade haft. Detta foder åt Lucky fram till att han fyllde 1 år (ca 6 månader), då han tappade intresset för mat. Han ville inte äta, utan man var tvungen att blanda i skinka, köttbullar och liknande i små bitar för att han skulle äta. När vi försökte ge honom foder utan något i (köttbulle o.s.v) så slutade det oftast med att han kräktes galla för att han inte klarar av att vara tom i magen för länge (det visste vi dock inte då, utan det har vi insett nu).  Så vi tänkte att han tröttnat på fodret, så vi testade andra smaker från Pure Natural och även deras spannmålsfria foder som var nytt då, men inget ville han äta. Jag kommer inte ihåg alla foder vi testade, men det slutade i alla fall med att vi valde Acana då vi tyckte att det var ett bra foder. Det gick lite upp-och ner, vissa gånger åt han utan något i maten men vissa gånger vägrade han äta. Så höll vi på till början på detta året. Då började han kräkas galla utan anledning och han bajsade även blod några gånger. Vi ringde 2 gånger och pratade med veterinären för råd och åkte sedan dit på undersökning. Veterinären trodde att det var någon mask, så vi fick speciella tabletter som Lucky fick äta några dagar mot den förmodade masken och så fick vi köpa veterinärfoder från Royal Canin som är bra för känsliga magar. Om det inte gick över med tabletterna+fodret så skulle vi åka in igen och ta prover för att se vad det kunde vara. 
 
Efter det har Lucky mått bra i magen, vilket jag är väldigt glad över, även fast att man nästan alltid måste blanda i skinka i maten. Men nu är vi också tillbaka på Royal Canin som han har ätit sedan dess... Ett foder som jag allra helst inte vill ge till Lucky. Med ris som första ingrediens. De som jobbar i djuraffärerna här vill inte ens sälja Royal Canin då de tycker att det är så dåligt, men enligt veterinären är det ett jättebra foder. Jag står fast vid att jag tycker att foder med högt köttinnehåll är bäst även fast att veterinären sa till mamma på telefon att "de vet inte vad de pratar om" (alltså att jag och personalen i djuraffärerna inte gör det). Däremot blir jag lite fundersam när veterinärerna tycker att Royal Canin är ett jättebra foder, jag menar, det är ju de som borde veta bäst när det gäller foder? 
Jag tror inte att det är skadligt med spannmål i fodret och jag vet att hundar klarar av att äta det och att de anpassat sig, men enligt mig är de fortfarande rovdjur som behöver få i sig något slags kött (inte benmjöl) för att må bra. 
 
Som sagt så mår ju Lucky bra på detta foder och det är ju det som är det viktigaste! Men jag hoppas att vi kan byta till ett foder med mindre spannmål i framtiden.
 
Blev ett ganska långt inlägg, hoppas att ni orkade läsa allt! 
Vilket foder tycker ni är bra och varför? Vilket foder ger ni till er/era hundar? Skulle vara intressant att få läsa vad ni tycker.
 
Hoppas nu att ni har en bra vecka. :)

Cornelia

Tyvärr är det ofta så att veterinärkliniker sponsras av vissa fodermärken och då tvingas de sälja just det märket även om det inte är bra så även om man ska lita på dem så tror jag nog nästan att just när det kommer till foder är det bäst att läsa på själv.

Jag är inte så väldigt insatt i hundfoder faktiskt, låter mina föräldrar sköta det eftersom är mer insatta och jag litar på dem, de har ju hundintresse och lång erfarenhet så jag har helt överlåtit valet av foder i deras händer haha ;)

Brandy äter väldigt dåligt, pudlarna är kända för att vara kräsna.. Jag har klickat in att äta mat på honom. Istället för att blanda i något godare när han vägrar äta så har jag lärt in lite som på småbarn, äter du din mat får du efterrätt. I början höll jag bara fram en foderkula och om han tittade på den så klick, godis. Ökade sedan kraven, äta en - belöning, äta två - belöning, äta en tredjedel av maten - belöning, etc och det fungerade riktigt bra. Nu kan han äta en hel portion på kommando haha ;)

Svar: Ja, jag har hört det där om att de sponsras innan... Lite tråkigt.
Vad skönt! Jag är inte heller jätteinsatt, men jag har ändå läst en del och kollat upp. Mina föräldrar är inte insatta kan jag ju säga, haha.

Vad smart! Måste ta och testa det på Lucky. Det som är konstigt är att när han var valp så åt han upp maten på några sekunder, men nu så får man ju som sagt "kämpa" för att få honom att äta. Det står ofta att shelties är väldigt matglada och då går upp lätt i vikt, men det märks inte på Lucky. Men får testa ditt tips och hoppas att det funkar! :D
livetmedensheltie.blogg.se

Jackie

Jag vet precis hur krångligt det kan vara i torrfodersdjungeln! Vi har en katt på 9 månader som vi har testat en del olika foder på. Vår närmaste veterinärklinik är utan tvekan sponsrade av Royal Canin, då man kommer in i en gigantisk förbutik med bara deras mat till salu. Vi har nu satt oss till att använda Hill's Science Plan, vilket inte var det allra bästa vi hittade, men det var lagom bra till ett rimligt pris. Vi beställde hem en 10-kilospåse så att det räcker länge. Lycka till med att hitta rätt till din hund!

Svar: Vad bra att ni hittat ett foder som passar er och er katt!Tack. :)
livetmedensheltie.blogg.se

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo