Inkallning...

...är något jag och Lucky aldrig riktigt fått till. När vi är och tränar på baksidan så kommer han oftast när man ropar, han sticker ju inte, men ibland så bara står han still och kollar på en som att man är dum i huvudet när man ropar på honom. På brukshundklubben har han stuckit en gång under kursen vi går nu, så det är ju inte så mycket, men när man tränar agility och är längre ifrån varandra + i mer rörelse så kan han försvinna bort i sin egen värld och bara gå iväg. Har dock inte testat agility på BHK:n iår än, så han kanske har slutat.
I skogen har jag aldrig vågat släppa honom, så där har han alltid långlina på sig. 
 
Mitt mål ända sedan vi fick Lucky har varit att kunna ha honom lös. Men eftersom att han är första hunden så vågade vi inte släppa honom som valp, utan bara i långlina och då tränade vi inte ens inkallning. Jag tror att vi (jag) var för dålig på att träna inkallning när han var valp och det är där jag tror problemet ligger. Han lärde sig aldrig riktigt inkallning när han var liten.
 
Nu är jag dock mer noga och medveten, så varje gång vi tränar ute så tränar jag också inkallning med honom och jag ser ju att det går framåt. Om det har lite att göra med att han blir äldre också vet jag inte. Men fortfarande om han ser t.ex. en katt så blir han helt låst. Han stänger av sina öron och sin hjärna och om han får chansen så sticker han efter den. Eftersom att vi själva har katt så är jag alltid väldigt noga med att han är inne när vi ska träna på baksidan, då jag vet hur snabbt Lucky försvinner bort om han skulle se Sotis. Och det är ju såklart att han blir uppspelt av att se Sotis och att han sticker eftersom att det är en flockmedlem, men just det här att han inte ens kommer tillbaks när Sotis klättrat upp i ett träd är ju lite jobbigt.
 
Därför har jag nu införskaffat en hundvisselpipa. Jag vet att vissa använder det som inkallningssignal i endast nödfall, men också som vanlig inkallning om man är i t.ex. skogen. Jag har ett tag tänkt att en visselpipa skulle kunna funka, då de låter högt och lite gällt, så de borde kunna bryta igenom när han "stänger av" öronen. 
 
Igår (lördag) tog jag med visselpipan, Lucky och kassler ut för att testa hur det funkade. Jag tänker att det är bra att belöna med någor jättegott när han kommer så att han verkligen kommer ihåg att visslet betyder roligt/gott. Till en början satte jag Lucky på ena sidan av gräsmattan och så gick jag bort till andra sidan, visslade och belönade mycket när han kom. Han fattade direkt att visslet betydde att han skulle komma. Vi fortsatte att träna så några gånger för att han verkligen skulle få in det, och sedan började jag med att försvåra. Så jag la ut lite kassler på marken, sedan gick jag iväg en bit och så visslade jag. Meningen var ju då att Lucky skulle lämna kasslern och komma till mig istället, och det gjorde han! Han var SÅ duktig och avbröt nästan direkt för att komma till mig. När han då kom till mig så fick han kassler och sedan sa jag varsegod så att han fick springa tillbaks och äta upp kasslern som låg på marken. Jag tror faktiskt att han t.o.m tyckte att det var roligt.
 
Mot slutet så började jag försvåra ännu mer genom att kasta en boll, låta honom börja springa och sedan vissla så att han skulle avbryta och låta bollen vara. Detta var jag inte säker på att han verkligen skulle klara av då han älskar bollar, men han avbröt faktiskt och vände om till mig alla gånger! Nästan direkt när han hört visslan lämnade han bara bollen och vände om. Kan säga att jag blev väldigt stolt över honom. 
Så nu ska jag bara fortsätta träna, träna, träna på det här med visslan, så kanske jag vågar ha honom lös sedan?
 
Kommer era hundar på inkallning? Hur tränade ni in det? Berätta gärna, då det alltid är väldigt roligt att höra hur andra gjort. :)
 
Jag önskar er en bra nästa vecka!

Vendela Sandell

Jätteintressant läsning!
Enligt mig är inkallning något av det viktigaste att träna med valpar, så jag och Barbie lägger mycket kraft på det nu. Det gjorde jag även med Vilda. Jag hade henne i långlina när vi var ute, men tränade ändå otroligt mycket inkallning och hade linan endast för att ha full kontroll om vi fick möte eller för att se till att hon verkligen lyssnade på en inkallning. Mitt största tips är väl att se till att inkallningen blir värd mer än det hunden eventuellt väljer istället. Så inga torrisar i fickan som gäller. Utan varriera gott gott godis med super roliga leksak, med lite tråkigare belöningar då och då. Sen att 9/10 inkallningar ska vara i inlärningssyfte och INTE för att man möter något. Att ropa när man är 90% säker på att hunden kommer är också ett bra tips!

Hoppas visslan gör skillnad för er! Annars är det bara att träna träna träna! Jag vet att ni fixar det för ni är jätteduktiga!<3

Svar: Vad roligt att du tycker det! Ja, nu när jag läser i efterhand och dessutom ser hur det blev med Lucky, så inser jag att jag skulle lagt mycket mer tid på att träna inkallning. Jag som tyckte att jag hade läst på så mycket om att skaffa hund när vi köpte Lucky... Men det som är bra är ju att jag lär mig till nästa hund! Jag ska verkligen försöka tänka på att ta med mig riktigt gott godis + rolig leksak när jag tränar med visslan, tack för tipset! Hoppas också verkligen att den hjälper oss! Tack, betyder verkligen mycket att få sådan uppmuntran! <3
livetmedensheltie.blogg.se

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo